Συμβουλές Διατροφής για το Άσθμα
Αν και δεν υπάρχουν συγκεκριμένες διατροφικές συστάσεις για άτομα με άσθμα, η έρευνα έχει δείξει ότι πολλά τρόφιμα υποστηρίζουν τη λειτουργία των πνευμόνων, βελτιώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος και μειώνουν τα συμπτώματα του άσθματος. Ωστόσο, ορισμένα τρόφιμα μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα του άσθματος ή να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισης.
Το άσθμα είναι μια κοινή χρόνια πάθηση. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), περίπου 25 εκατομμύρια άτομα στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν άσθμα, με τα παιδιά να αποτελούν περίπου το ένα πέμπτο αυτού του αριθμού.
Ένα άρθρο στο Nutrition Review αναφέρει ότι το άσθμα είναι πιο συχνό στους Αφρικανούς Αμερικανούς και σε άτομα με χαμηλότερη κοινωνικοοικονομική κατάσταση.
Αυτό το άρθρο εξετάζει ποιες τροφές μπορεί να επιθυμούν να αποφύγουν τα άτομα με άσθμα, ποιες τροφές μπορούν να βελτιώσουν ή ακόμη και να αποτρέψουν την ανάπτυξη συμπτωμάτων άσθματος και παράγοντες τρόπου ζωής που μπορούν να βοηθήσουν ένα άτομο να διαχειριστεί αυτήν τη χρόνια πάθηση.
Παρακολουθώντας τα τρόφιμα μπορεί να έχει κάποια οφέλη για τα άτομα με άσθμα.
Τροφές ή συμπληρώματα βιταμίνης D
Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο προσβολής άσθματος σε παιδιά και ενήλικες. Δείχνει επίσης ότι η λήψη συμπληρώματος βιταμίνης D κάθε μέρα μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εισαγωγής στο νοσοκομείο για σοβαρή προσβολή άσθματος.
Η βιταμίνη D μπορεί επίσης να υποστηρίξει τη λειτουργία των πνευμόνων και να μειώσει τις λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, όπως το κοινό κρυολόγημα.
Η βιταμίνη D
εμφανίζεται φυσικά σε λίγα τρόφιμα, οπότε οι περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν τη διατροφική τους βιταμίνη D από εμπλουτισμένα τρόφιμα, όπως δημητριακά πρωινού, γιαούρτι και χυμό πορτοκαλιού.
Οι καλές πηγές βιταμίνης D περιλαμβάνουν:
- λιπαρά ψάρια, όπως σολομός, τόνος και σκουμπρί
- μανιτάρια
- κρόκοι αυγών
- τυρί
- συκώτι
- Φρέσκα φρούτα και λαχανικά
Μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης άσθματος.
Ένα άρθρο του 2020 αναφέρει ότι αρκετές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η υψηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης άσθματος από ενήλικες και παιδιά.
Μια ανασκόπηση του 2017 για περισσότερες από 80 μελέτες διαπίστωσε συσχετίσεις μεταξύ της υψηλής πρόσληψης φρούτων και λαχανικών και μειωμένων συμπτωμάτων άσθματος, όπως συριγμός.
Βιταμίνες
Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά είναι πλούσιες πηγές αντιοξειδωτικών, όπως βιταμίνη C, βιταμίνη Ε και β καροτίνη, τα οποία βοηθούν τον οργανισμό να καταπολεμήσει τις τοξίνες που μπορεί να βλάψουν τους ιστούς.
Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της πνευμονικής λειτουργίας και στον έλεγχο των συμπτωμάτων του άσθματος.
Πλούσιες πηγές βιταμίνης C περιλαμβάνουν:
- εσπεριδοειδή, όπως πορτοκάλια και γκρέιπφρουτ
- ακτινίδια
- φράουλες
- πεπονάκι
- κόκκινες και πράσινες πιπεριές
- μπρόκολο
- ψημένες πατάτες
- ντομάτες
Οι καλές πηγές βιταμίνης Ε περιλαμβάνουν:
- ξηρούς καρπούς, όπως αμύγδαλα, φιστίκια και φουντούκια
- ηλιόσπορους
- μπρόκολο
- εμπλουτισμένα τρόφιμα, όπως δημητριακά πρωινού, χυμό φρούτων, μαργαρίνη και επικάλυψη
Β καροτίνη
Τα πορτοκάλια και κόκκινα φρούτα και λαχανικά περιέχουν β-καροτίνη
Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν:
- καρότα
- γλυκοπατάτες
- σκουός
- κόκκινες και κίτρινες πιπεριές
- πεπονάκι
- βερίκοκα
- σκούρα πράσινα φύλλα, όπως λάχανο και σπανάκι
Φλαβονοειδή και σελήνιο
Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν επίσης αντιοξειδωτικά που ονομάζονται φλαβονοειδή και σελήνιο, τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδη οφέλη.
Μια μεγάλη ποικιλία φρούτων περιέχει φλαβονοειδή, όπως:
- μήλα
- μούρα
- σταφύλια
- μαύρο και πράσινο τσάι
Τα τρόφιμα που περιέχουν σελήνιο:
- θαλασσινά
- κρέας
- πουλερικά
- αυγά
- γαλακτοκομικά προϊόντα
- ψωμί
- σιτηρά
Τρόφιμα ολικής αλέσεως
Οι τροφές ολικής αλέσεως μπορούν επίσης να συμβάλουν στη μείωση των συμπτωμάτων του άσθματος.
Μια μελέτη του 2017 διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που απολάμβαναν μια υγιεινή διατροφή, συμπεριλαμβανομένης της τροφής ολικής αλέσεως, παρουσίασαν λιγότερα συμπτώματα άσθματος και καλύτερο έλεγχο της κατάστασής τους.
Τα τρόφιμα ολικής αλέσεως ,περιλαμβάνουν τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως, το μαύρο σιτάρι και το πλιγούρι.
Τρόφιμα προς αποφυγή
Η Αμερικανική Ένωση Πνευμόνων (ALA) έχει εντοπίσει βασικά τρόφιμα και ποτά που τα άτομα με άσθμα μπορεί να επιθυμούν να αποφύγουν επειδή μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα του άσθματος.
Αυτά περιλαμβάνουν:
Τρόφιμα που περιέχουν αλάτι
Τα θειώδη άλατα είναι ένας τύπος συντηρητικού που βρίσκεται συχνά σε συντηρημένα τρόφιμα και ποτά, όπως αλκοόλ, τουρσί, εμφιαλωμένους χυμούς και αποξηραμένα φρούτα. Άτομα με άσθμα που έχουν υψηλά επίπεδα θειώδους άλατος στη διατροφή τους μπορεί να διαπιστώσουν ότι τα συμπτώματά τους άσθματος επιδεινώνονται. Η ALA προειδοποιεί ότι τρόφιμα που περιέχουν θειώδη άλατα, ιδίως κρασί, μπορεί ακόμη και να προκαλέσουν προσβολή άσθματος. Μια μελέτη του 2018 επιβεβαιώνει ότι το λευκό κρασί μπορεί να οδηγήσει σε αντιδράσεις δυσανεξίας σε άτομα με άσθμα.
Σαλικυλικά
Τα σαλικυλικά είναι ενώσεις που βρίσκονται σε τσάγια, καφέδες, πικάντικα τρόφιμα ή τρόφιμα αρωματισμένα με βότανα. Αν και σπάνια, τα άτομα με άσθμα μερικές φορές είναι ευαίσθητα σε αυτές τις ενώσεις και ενδέχεται να είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν εκδήλωση συμπτωμάτων.
Δύο μελέτες το 2014 και το 2016 διαπίστωσαν ότι η ασπιρίνη, η οποία περιέχει σαλικυλικό, επιδείνωσε το άσθμα σε μερικούς ανθρώπους.
Fast Food
Μια μελέτη του 2013 που εξετάζει την κατανάλωση γρήγορου φαγητού σε παιδιά και εφήβους διαπίστωσε ότι όσοι κατανάλωναν γρήγορο φαγητό τρεις φορές την εβδομάδα ή περισσότερες είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν σοβαρό άσθμα, καθώς και άλλες καταστάσεις υγείας.
ΠΗΓΗ:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/asthma-diet?utm_source=Sailthru%20Email&utm_medium=Email&utm_campaign=MNT%20Daily%20News&utm_content=2020-12-23&utm_country=&utm_hcp=&apid=&rvid=1cf93451a3ad6b0b76f07027aa3dcf2f310412ae26f66cc85abd2ced450b10e6