Bonnevie Blog

Ιατρικοί μύθοι: Όλα για τον καρκίνο

Ιατρικοί μύθοι: Όλα για τον καρκίνο

Το άρθρο αυτό μας δίνει την ευκαιρία να επισημάνουμε για ακόμα μία φορά το τρέχον έργο επιστημόνων που αφιερώνουν τη ζωή τους στην κατανόηση και τη θεραπεία του καρκίνου.

Στο συγκεκριμένο άρθρο θα δούμε 7 μύθους που σχετίζονται με τον καρκίνο για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να ξεπεράσουν το «λαβύρινθο» της παραπληροφόρησης.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), υπήρχαν 10 εκατομμύρια θάνατοι παγκοσμίως το 2020. Σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι η κύρια αιτία θανάτου.

Οι μύθοι τείνουν να αναπτύσσονται όλο και περισσότερο και για αυτόν τον λόγο δεν αποτελεί έκπληξη, ότι οι άνθρωποι συχνά παρανοούν τον καρκίνο.

Ο «καρκίνος» είναι ένας γενικός όρος για μια ομάδα ασθενειών που μπορούν να επηρεάσουν οποιοδήποτε μέρος του σώματος.

Σε αυτό το άρθρο, ελπίζουμε να καταρρίψουμε μερικούς μύθους και να αποσαφηνίσουμε αυτήν την κοινή και ποικίλη ομάδα ασθενειών.

1. Ο καρκίνος δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί

Παρά τα στατιστικά στοιχεία που αναφέρθηκαν παραπάνω, ο καρκίνος μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Καθώς οι επιστήμονες κατανοούν καλύτερα τον καρκίνο και αναπτύσσουν βελτιωμένες θεραπείες, τα ποσοστά ανάκαμψης συνεχίζουν να βελτιώνονται.

Τα ποσοστά επιβίωσης έχουν διπλασιαστεί τα τελευταία 40 χρόνια και αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τα ποσοστά επιβίωσης ποικίλλουν σημαντικά ανάλογα με τον τύπο του καρκίνου. 

2. Ο καρκίνος είναι μεταδοτικός

Αυτός είναι ένας μύθος. Ο καρκίνος δεν είναι μεταδοτικός. Κάποιος με καρκίνο δεν μπορεί να τον διαδώσει σε άλλους.

Ωστόσο, ορισμένες σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπινου ιού θηλώματος (HPV) και η ηπατίτιδα Β και C , μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο στον τράχηλο και το ήπαρ. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ένας μολυσματικός παράγοντας προκαλεί τον καρκίνο, αλλά ο ίδιος ο καρκίνος δεν είναι μεταδοτικός.

3. Τα κινητά τηλέφωνα προκαλούν καρκίνο

Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα κινητά τηλέφωνα προκαλούν καρκίνο. Ένας από τους λόγους που αναπτύχθηκε αυτός ο μύθος είναι ότι αυτές οι συσκευές εκπέμπουν ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων (ραδιοκύματα), μια μορφή μη ιοντίζουσας ακτινοβολίας.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι η έκθεση σε ιονίζουσα ακτινοβολία, για παράδειγμα, ακτινογραφίες, αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου. Ωστόσο, η ακτινοβολία ραδιοσυχνότητας είναι μη ιονίζουσα ακτινοβολία, η οποία δεν αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου.

4. Τα τεχνητά γλυκαντικά προκαλούν καρκίνο

Η  διερεύνηση της ασπαρτάμης και του καρκίνου, η οποία περιλάμβανε δεδομένα από περισσότερους από μισό εκατομμύριο συμμετέχοντες, δεν βρήκε καμία σχέση μεταξύ «κατανάλωσης ασπαρτάμης και λεμφώματος, λευχαιμίας ή καρκίνου του εγκεφάλου».

Με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα, να μην υπάρχουν αρκετά στοιχεία ότι τα τεχνητά γλυκαντικά αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

5. Τα φυτικά φάρμακα μπορούν να θεραπεύσουν τον καρκίνο

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οποιαδήποτε φυτικά φάρμακα μπορούν να θεραπεύσουν ή να θεραπεύσουν τον καρκίνο.

Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι βρίσκουν ορισμένες εναλλακτικές θεραπείες, όπως ο βελονισμός, ο διαλογισμός και η γιόγκα, βοηθούν στο ψυχολογικό στρες που σχετίζεται με τον καρκίνο και μερικές από τις παρενέργειες της θεραπείας του καρκίνου.

Είναι σημαντικό τα άτομα με καρκίνο να μιλήσουν με έναν γιατρό σχετικά με τα συμπληρώματα και τις βιταμίνες πριν από τη λήψη τους.

6. Ο καρκίνος είναι κληρονομικός

Αν και ορισμένοι καρκίνοι μεταδίδονται γενετικά μέσω οικογενειών, είναι η μειονότητα των περιπτώσεων: εκτιμάται ότι το 3-10% των καρκίνων οφείλεται σε μεταλλάξεις που κληρονομούνται από τους γονείς.

Επειδή οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο καθώς μεγαλώνουν και οι άνθρωποι σήμερα ζουν περισσότερο, δεν είναι ασυνήθιστο για τους ανθρώπους να έχουν κάποιους συγγενείς που αναπτύσσουν καρκίνο.

Οι περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου οφείλονται σε συσσώρευση μεταλλάξεων σε γονίδια που συσσωρεύονται με την πάροδο του χρόνου.

7. Όλοι οι τύποι καρκίνου επανεμφανίζονται

Αυτό εξαρτάται ανάλογα από τον τύπο του καρκίνου. Διαφορετικοί τύποι καρκίνου έχουν διαφορετική θεραπεία, και διαφορετικά χρονικά πλαίσια για τα οποία ο καρκίνος μπορεί συνήθως να επαναληφθεί. [Αυτό] καθιστά πολύ δύσκολο για τους ασθενείς να γνωρίζουν πότε μπορεί πραγματικά να «θεραπευτούν» ή πότε εξακολουθούν να έχουν υψηλό κίνδυνο επανεμφάνισης καρκίνου ».

Η ιατρική επιστήμη ερευνά βαθύτερα πίσω από τον καρκίνο, πετυχαίνοντας έτσι πιο αποτελεσματικές θεραπείες.

Σύμφωνα με τα δεδομένα ορισμένοι καρκίνοι μπορούν να εξαλειφθούν, αλλά, δυστυχώς, δεν μπορούν να θεραπευτούν πλήρως όλοι οι καρκίνοι. Υπάρχει συνεχής αισιοδοξία ότι τα ποσοστά θεραπείας αυξάνονται δεδομένου ότι η επιστήμη προσφέρει  καλύτερες θεραπείες για τον καρκίνο.

Συμπερασματικά σε σχέση με την αντιμετώπιση του καρκίνου η επιστήμη σημειώνει σημαντική πρόοδο, πετυχαίνοντας αύξηση της επιβίωσης, πολλές αποτελεσματικές, νέες θεραπείες, καθώς και πιο αποτελεσματικές χειρουργικές τεχνικές.

 

Πηγή: https://www.medicalnewstoday.com/articles/medical-myths-all-about-cancer?utm_source=Sailthru%20Email&utm_medium=Email&utm_campaign=MNT%20Daily%20News&utm_content=2021-04-27&apid=36773517&rvid=1cf93451a3ad6b0b76f07027aa3dcf2f310412ae26f66cc85abd2ced450b10e6