Bonnevie Blog

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα port a caths

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα port a caths

Τι είναι το port a cath;

Πρόκειται για ένα πλήρως εμφυτευμένο σύστημα, το οποίο περιλαμβάνει έναν μεταλλικό θάλαμο έκχυσης (Port) έναν καθετήρα (Cath). Ο θάλαμος έκχυσης είναι κατασκευασμένος συνήθως από υποαλλεργικό βιοσυμβατό τιτάνιο, το οποίο δεν είναι μαγνητικό κι έτσι επιτρέπει την διενέργεια μαγνητικής τομογραφίας με ασφάλεια. Ο καθετήρας κατασκευάζεται από σιλικόνη ή πολυουρεθάνη και είναι ορατός στις ακτινογραφίες, ώστε να εντοπίζεται εύκολα η ακριβής θέση του.

Είναι επίπονο;

Η τοποθέτηση του port a cath είναι μια εύκολη και ασφαλής διαδικασία. Μειώνουν την ενόχληση που νιώθουν οι ασθενείς από τις συχνές διατρήσεις της βελόνας.

Ποιος είναι ο σκοπός των port a caths;

Οι επαγγελματίες υγείας χρησιμοποιούν port a caths όταν απαιτείται ενδοφλέβια φαρμακευτική θεραπεία για μεγάλο χρονικό διάστημα και αφορούν πολλές διαφορετικές περιπτώσεις.

Ο καθετήρας χρησιμοποιείται κυρίως για τη χορήγηση φαρμάκων, μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί και για αιμοληψία ή διαγνωστικές εξετάσεις, προκειμένου να μην τραυματιστούν οι άλλες φλέβες.

Ειδικότερα σε περίπτωση χημειοθεραπείας το port a cath είναι απαραίτητο, γιατί τα χημειοθεραπευτικά φάρμακα είναι ιδιαιτέρως τοξικά και καταστρέφουν τις φλέβες και έτσι σε κάθε νέα χημειοθεραπεία, οι διαθέσιμες φλέβες γίνονται όλο και λιγότερες και η προσπέλαση τους όλο και πιο δύσκολη ακόμα και από το πιο έμπειρο νοσηλευτικό προσωπικό.

Ποια είναι τα οφέλη από τη χρήση ενός port a cath;

Ένα port a cath είναι πολύ επωφελές για τους ακόλουθους λόγους:

  • Εναλλακτική λύση για τις βελόνες: Τα port a caths παρακάμπτουν τον πόνο και τους πιθανούς κινδύνους από τη χρήση βελονιών για κάθε θεραπεία ή αιμοληψία.
  • Χαμηλότερος κίνδυνος μόλυνσης: Τα Port a caths έχουν μικρότερο κίνδυνο μόλυνσης από άλλες μεθόδους IV.
  • Εύκολη φροντίδα: Οι άνθρωποι γενικά διαπιστώνουν ότι είναι απλή η φροντίδα τους στο σπίτι.
  • Μεγάλη διάρκεια: Τα Port a caths παραμένουν χρήσιμα για μεγάλο χρονικό διάστημα.
  • Κρυφή εμφάνιση: Τα Port a caths δεν είναι αισθητά, καθώς κάθονται κάτω από το δέρμα.

Πόσο καιρό μένει ένα port a cath;

Ένα port a cath μπορεί τυπικά να διαρκέσει περίπου 2.000 τρυπήματα, τα οποία μπορεί να είναι αρκετά για να καλύψουν ολόκληρη την πορεία θεραπείας ενός ατόμου.

Ένα port a cath μπορεί να διαρκέσει μεταξύ 2 και 6 ετών.

Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να διατηρήσουν μια πλήρη και ενεργό ζωή. Για παράδειγμα, μπορούν να κολυμπήσουν με port a cath.

Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι port a cath;

Οι διαφορετικοί τύποι port a caths περιλαμβάνουν:

  • Ενιαίος αυλός: Ο πιο συνηθισμένος τύπος θύρας, αυτό βοηθά τους ανθρώπους να λαμβάνουν μόνο μία μορφή IV θεραπείας κάθε φορά.
  • Διπλός αυλός: Αυτός ο τύπος είναι χρήσιμος για άτομα που λαμβάνουν δύο μορφές ενδοφλέβιας θεραπείας ταυτόχρονα ή χρειάζονται έγχυση ή διατροφή κατά τη διάρκεια της θεραπείας.
  • Θύρα τροφοδοσίας: Αυτός ο τύπος είναι αρκετά ισχυρός για να λειτουργεί με ενέσεις υψηλής πίεσης, όπως αυτές για αξονική τομογραφία.

 

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της διαδικασίας;

Η εισαγωγή ενός port a cath είναι μια διαδικασία που διαρκεί περίπου 1 ώρα.

Οι χειρουργοί κάνουν μια ή δύο τομές στο δέρμα του στήθους και περνούν τον καθετήρα μέσα από τις περικοπές. Στη συνέχεια, συνδέουν τη θύρα στον καθετήρα.

Το προσωπικό της υγειονομικής περίθαλψης μπορεί στη συνέχεια να ελέγξει την τοποθέτηση του μέσω ακτινογραφίας.

Ένα άτομο μπορεί να διαπιστώσει ότι η περιοχή είναι πληγωμένη για 4-7 ημέρες μετά τη διαδικασία.

Τι είναι έκπλυση του καθετήρα;

Το flushing(έκπλυση) στοχεύει στην διατήρηση της βατότητας του καθετήρα μετά από την τοποθέτησή του, πριν και μετά από κάθε έγχυση υγρών και µετά από κάθε αιμοληψία. Γίνεται µε αποστειρωμένο φυσιολογικό ορό 0.9% εκτός και αν ο κατασκευαστής προτείνει flushing µε ηπαρινισµένο διάλυμα φυσιολογικού ορού

Πώς οι γιατροί αφαιρούν τα portacaths;

Οι γιατροί συνήθως αφαιρούν το port a cath μετά την ολοκλήρωση της πλήρους πορείας των ενδοφλέβιων θεραπειών.

Η αφαίρεση ενός port a cath είναι επίσης μια σύντομη διαδικασία.

Ένας χειρουργός μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα τοπικό αναισθητικό για να μουδιάσει το δέρμα πριν κάνει μια τομή κοντά στο σημείο του πορτάκιου. Στη συνέχεια, θα αφαιρέσουν το port a cath.

Κίνδυνοι

Οι δυνητικοί κίνδυνοι των port a caths περιλαμβάνουν:

  • Τοπικές λοιμώξεις

Το δέρμα γύρω από το σημείο εισαγωγής μπορεί να μολυνθεί και να χρειαστεί κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

  • Θρόμβοι

Εάν ένας θρόμβος αναπτυχθεί μέσα ή γύρω από έναν καθετήρα αντιμετωπίζεται από το ιατρικό προσωπικό με κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

 

Πηγή: https://www.medicalnewstoday.com/articles/portacath?utm_source=Sailthru%20Email&utm_medium=Email&utm_campaign=MNT%20Daily%20News&utm_content=2021-03-01&apid=36773517&rvid=1cf93451a3ad6b0b76f07027aa3dcf2f310412ae26f66cc85abd2ced450b10e6