Μπορούν οι Σπίλοι (ελιές) να μετατραπούν σε κακοήθεια?
Οι σπίλοι (ελιές) είναι καλοήθεις ή μη καρκινικές δερματικές αναπτύξεις. Αν και οι περισσότερες ελιές δεν χρειάζεται να αφαιρεθούν, ένας γιατρός μπορεί να το κάνει, εάν είναι απαραίτητο.
Σε αυτό το άρθρο, μάθετε για το εάν οι ελιές είναι καρκινικές ή όχι.
Αυτό το άρθρο καλύπτει επίσης τις αιτίες των σπίλων, τον τρόπο αναγνώρισής τους, πότε πρέπει να επικοινωνήσετε με έναν γιατρό, τη διάγνωση και την αφαίρεση (εάν είναι απαραίτητο).
Μερικές ελιές είναι καρκινικές;
Οι σπίλοι δεν είναι καρκινικοί αλλά έχουν την δυνατότητα να γίνουν καρκινικοί. Σχεδόν οι μισοί από όλους τους ενήλικες έχουν έναν ή περισσότερους σπίλους (ελιές).
Οι ελιές περιέχουν χαλαρά διατεταγμένες ίνες κολλαγόνου και αιμοφόρα αγγεία εγκλωβισμένα σε ένα παχύτερο ή λεπτότερο επιφανειακό στρώμα του δέρματος ή την επιδερμίδα.
Το κολλαγόνο είναι μια μεγάλη οικογένεια πρωτεϊνών που υπάρχουν στους περισσότερους σωματικούς ιστούς. Είναι πολύ σημαντικό για τη δομή του δέρματος και ένα σημαντικό συστατικό του μεσαίου και του παχύτερου στρώματος του δέρματος.
Οι σπίλοι είναι επίσης γνωστοί και ως:
- ακροχορδόνια
- θηλώματα (ένας γενικός όρος για καλοήθεις όγκους του δέρματος)
- ινωδοεπιθηλιακοί πολύποδες (αναπτύξεις δέρματος από ινώδη ιστό και τα ανώτερα στρώματα του δέρματος)
Παρόλο που τα ίδια τα σημάδια του δέρματος δεν είναι καρκινικά, μπορεί να μοιάζουν με όγκους που σχετίζονται με τύπους καρκίνου του δέρματος – ιδιαίτερα καρκίνωμα βασικών κυττάρων (BCC) ή κακοήθη μελάνωμα. Επίσης, οι όγκοι μπορεί μερικές φορές να μοιάζουν με ερεθισμένες ή εμφραγμένες ελιές.
Αιτίες.
Οι γιατροί δεν γνωρίζουν γιατί αναπτύσσονται οι ελιές. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές θεωρίες για το γιατί συμβαίνουν.
Αυτές οι θεωρίες υποδηλώνουν ότι ενδέχεται να εμφανιστούν οι ελιές λόγω:
- ερεθισμού ή τριβής που σχετίζεται με τρίψιμο δέρματος-δέρματος
- παχυσαρκία , που σημαίνει ότι έχετε περισσότερες πτυχές του δέρματος
- διαβήτης τύπου 2 ή αντίσταση στην ινσουλίνη
- λοιμώξεις του ανθρώπινου θηλώματος
- γενεσιολογία
- το σύνδρομο του δέρματος Birt-Hogg-Dube
- υψηλά επίπεδα ιστών και επιδερμικών αυξητικών παραγόντων, ειδικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του γιγαντισμού (ακρομεγαλία)
- ανισορροπίες ορμονών
- μεταβολικό σύνδρομο
- καρδιαγγειακή νόσο
- γήρανση και σταδιακή απώλεια ελαστικότητας του δέρματος
- σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
Συμπτώματα.
Οι ελιές είναι συνήθως ανώδυνες, αλλά μπορεί να έχουν φαγούρες ή να γίνουν οδυνηρές όταν πιαστούν ή τριφτούν σε κοσμήματα ή ρούχα. Μπορούν επίσης να αλλάξουν την εμφάνιση τους. Σε ορισμένα άτομα, μπορεί επίσης να προκαλέσουν συναισθηματική δυσφορία.
Οι σπίλοι τείνουν να αναπτύσσονται σε μέρη όπου το δέρμα διπλώνεται, όπως:
- στην περιοχή των γενετικών οργάνων
- μασχάλες
- λαιμός
- βλέφαρα
Οι ελιές φαίνονται συχνά να κρέμονται από το δέρμα. Μπορούν να ποικίλουν στην εμφάνιση αλλά συνήθως έχουν:
- χρώμα δέρματος (καφέ ή ροζ ή κόκκινο, ειδικά μετά από ερεθισμό)
- οβάλ σχήμα
- είναι μαλακές
- 2-5 mm έως αρκετά εκατοστά
- σε σπειρώματα στην εμφάνιση
- σε συστάδες ή χορδές, ειδικά στο λαιμό
Είναι σημαντικό ότι οι ελιές μπορεί μερικές φορές να μοιάζουν με αναπτύξεις που σχετίζονται με άλλες παθήσεις του δέρματος, όπως:
- σμηγματορροϊκή κεράτωση
- μολυσματική τέρμινθος
- καλοήθεις μελανοκυτταρικοί σπίλοι
- νευροϊνώματα
- BCC
- κονδυλώματα
Η πιθανότητα ανάπτυξης σπίλων τείνει να αυξάνεται με την ηλικία. Οι σπίλοι μπορούν να αναπτυχθούν ξεκινώντας από τα εφηβικά χρόνια ή τη δεκαετία των 20. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι θα σταματήσουν να αναπτύσσουν νέα σημάδια μετά την ηλικία των 70 ετών.
Πότε πρέπει να επικοινωνήσετε με έναν γιατρό;
Οι περισσότερες ελιές είναι ακίνδυνες. Ωστόσο, υπάρχουν και αυτές οι οποίες αλλάζει η μορφολογία τους (διάμετρος, σχήμα, μέγεθος, χρώμα).
Ένα άτομο μπορεί να μιλήσει με έναν γιατρό εάν οι ελιές αλλάξουν στην αφή, το χρώμα, την εμφάνιση ή το μέγεθος. Θα πρέπει επίσης να μιλήσουν με έναν γιατρό σχετικά με επώδυνα σημάδια που προκαλούν σωματική δυσφορία ή συναισθηματική δυσφορία.
Ένας γιατρός μπορεί να διαγνώσει εάν είναι επιβλαβείς, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του δέρματος. Μπορούν επίσης να καθησυχάσουν τον ασθενή με αλλαγές στους σπίλους ότι είναι κοινές και δεν προκαλούν ανησυχία.
Διάγνωση.
Οι γιατροί μπορούν συχνά να διαγνώσουν τα σημάδια απλά εξετάζοντας τα.
Μπορούν να πραγματοποιήσουν βιοψία, ή να συλλέξουν ένα μικρό δείγμα της ανάπτυξης για εξέταση χρησιμοποιώντας μικροσκόπιο, εάν η αιτία είναι ασαφής. Ένας γιατρός συνήθως στέλνει αφαιρούμενες ελιές για παθολογική αξιολόγηση για να προσδιορίσει την ακριβή αιτία.
Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα εργαστηριακά, ακτινογραφικά ή άλλα διαγνωστικά τεστ για τη διάγνωση των σπίλων. Για το λόγο αυτό, ο γιατρός μπορεί να πραγματοποιήσει άλλες εξετάσεις για να αποκλείσει άλλες πιθανές αιτίες.
Μπορούν επίσης να εκτελέσουν εξετάσεις για να ελέγξουν για καταστάσεις που είναι γνωστό ότι προκαλούν ή επιδεινώνουν των αριθμό των σπίλων, όπως ο διαβήτης ή το μεταβολικό σύνδρομο.
Αυτό μπορεί να σημαίνει αξιολόγηση κάποιου:
- Επίπεδα A1c
- νηστεία και μετά τα γεύματα (μετά το φαγητό) επίπεδα γλυκόζης στο αίμα
- το προφίλ των λιπιδίων
- δείκτης μάζας σώματος (MBI)
Μετακίνηση.
Οι ελιές συνήθως δεν χρειάζεται να αφαιρεθούν. Ωστόσο, εάν είναι ερεθιστικές, άβολες, οδυνηρες, μεγάλες ή σε μια άβολη τοποθεσία, ένας γιατρός ή χειρουργός μπορεί να τις αφαιρέσει χρησιμοποιώντας μία από τις πολλές μεθόδους.
Αυτές περιλαμβάνουν:
- χειρουργική εκτομή, η οποία αναφέρεται στην κοπή χρησιμοποιώντας ψαλίδι ή άλλα εργαλεία κοπής
- καυτηριασμός, που αναφέρεται στην παροχή θερμότητας μέσω ηλεκτρικού ρεύματος
- Θεραπεία με λέιζερ CO2, που αναφέρεται στη χρήση ενέργειας με βάση το φως
- κρυοχειρουργική, η οποία αναφέρεται στην κατάψυξη χρησιμοποιώντας υγρό άζωτο
- απολίνωση, που αναφέρεται στη χρήση ράμματος για να σταματήσει η ροή του αίματος
- ξυριστική εκτομή, η οποία αναφέρεται στο ξύρισμα ή την αποκοπή μετά την ένεση της βάσης με τοπικά αναισθητικά
- radiocautery, το οποίο αναφέρεται στην καύση του χρησιμοποιώντας ραδιοκύματα
Τα περισσότερα σημάδια του δέρματος θα επουλωθούν μόνα τους με σωστή φροντίδα, όπως ενυδατική και βασική υγιεινή. Συνήθως, με την επαγγελματική αφαίρεση, απαιτείται μόνο μία συνεδρία για να αφαιρέσετε ένα σπίλο. Ωστόσο, ένας γιατρός μπορεί επίσης να προγραμματίσει επισκέψεις παρακολούθησης για να διασφαλίσει ότι το δέρμα θεραπεύεται σωστά και ότι δεν απαιτούνται περαιτέρω θεραπείες.
Οι γιατροί μπορεί να συμβουλεύουν άτομα με σπίλους να διατηρούν ένα μέτριο βάρος και να ασκούν υγιείς συνήθειες, όπως να κάνουν αρκετή άσκηση, να παραμένουν ενυδατωμένοι και να έχουν αρκετή ξεκούραση.
Η υιοθέτηση αυτών των συνηθειών μπορεί να συμβάλει στη μείωση της πιθανότητας ανάπτυξης νέων σπίλων. Επίσης, το να φοράτε χαλαρά ρούχα και να μην φοράτε κοσμήματα σε μέρη που μπορεί να έρθουν σε επαφή με τις ελιές μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του ερεθισμού.
Περίληψη.
Οι ελιές είναι συνήθως ακίνδυνες. Οι περισσότερες απαιτούν αφαίρεση μόνο εάν προκαλούν πόνο, ερεθισμό ή συναισθηματική δυσφορία ή αλλάζουν σε μέγεθος, σχήμα ή χρώμα.
Οι άνθρωποι δεν πρέπει ποτέ να προσπαθούν να αφαιρέσουν ή να καταστρέψουν τις ελιές τους μόνοι στο σπίτι. Μόνο οι γιατροί, και ιδανικά οι δερματολόγοι, μπορούν και πρέπει να αφαιρέσουν κάποια ελιά. Αυτό γίνεται για να μειωθεί ο κίνδυνος υπερβολικής αιμορραγίας, ουλών και λοίμωξης.
Η αφαίρεση μιας ελιάς στο σπίτι αυξάνει επίσης την πιθανότητα ότι μια δυνητικά καρκινική ή επιβλαβής ανάπτυξη δεν θα ανιχνευθεί και θα εξαπλωθεί ή θα επιδεινωθεί.
Πηγή : https://www.medicalnewstoday.com/articles/cancerous-skin-tags?utm_source=Sailthru%20Email&utm_medium=Email&utm_campaign=MNT%20Daily%20News&utm_content=2021-01-20&apid=36773517&rvid=1cf93451a3ad6b0b76f07027aa3dcf2f310412ae26f66cc85abd2ced450b10e6