Τι είναι η οστεοαρθρίτιδα?
Η οστεοαρθρίτιδα είναι μία εκφυλιστική νόσος των αρθρώσεων, επηρεάζει τις αρθρώσεις προκαλώντας πόνο και δυσκαμψία.
Η οστεοαρθρίτιδα χαρακτηρίζεται ως η πιο συχνή πάθηση των αρθρώσεων αλλά και ως η συχνότερη πάθηση των ανθρώπων.
Συνήθως εντοπίζεται σε περιφερικές αρθρώσεις, όπως σε αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης, των κάτω αλλά και των άνω άκρων.
Πώς γίνεται η διάγνωση της οστεοαρθρίτιδας?
Για την διάγνωση και την παρακολούθηση της οστεοαρθρίτιδας οι κλινικές εξετάσεις, οι ακτινογραφίες και το ιστορικό είναι αρκετά.
Σπάνιες είναι οι περιπτώσεις που θα χρειαστεί μαγνητική ή αξονική τομογραφία.
Πότε και σε ποιες περιπτώσεις αυξάνεται ο κίνδυνος?
Ο καθένας μπορεί να νοσήσει από οστεοαρθρίτιδα, ωστόσο στις περιπτώσεις όπου αυξάνεται περισσότερο ο κίνδυνος είναι:
- Άτομα που ήδη οι γονείς τους έχουν προσβληθεί
- Άτομα άνω των 45 ετών (χωρίς να εξαιρούνται ωστόσο μικρότερης ηλικίας άτομα)
- Υπέρβαρα άτομα ( Η αύξηση του βάρους αυξάνει την πίεση στις αρθρώσεις όπως για παράδειγμα στο ισχίο, στο γόνατο ή ακόμα και στην σπονδυλική στήλη, με αποτέλεσμα αν οι αρθρώσεις έχουν προσβληθεί από οστεοαρθρίτιδα να επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο ο πόνος)
- Άτομα που είχαν υποστεί στο παρελθόν τραυματισμό στις αρθρώσεις
- Σε γυναίκες (έρευνες αποδεικνύουν ότι η οστεοαρθρίτιδα εμφανίζεται περισσότερο στον γυναικείο πληθυσμό παρά στον αντρικό)
Τα κύρια συμπτώματα της είναι :
- Πόνος (στο αρχικό στάδιο εμφανίζεται μετά από έντονη δραστηριότητα και μετά από κούραση. Όσο πιο προχωρημένο όμως είναι το στάδιο τότε ο πόνος κάνει την εμφάνιση του με κάθε κίνηση της άρθρωσης)
- Δυσκαμψία (Τρίξιμο κατά την κίνηση της άρθρωσης ή δυσκολία στην κίνηση που προκαλείται μετά από ώρες ακινησίας. Στο αρχικό στάδιο της οστεοαρθρίτιδας αυτό αντιμετωπίζεται μέσα σε λίγα λεπτά, σε αργότερο στάδιο όμως η δυσκολία είναι πολύ μεγαλύτερη)
- Παραμόρφωση και Διόγκωση των αρθρώσεων
- Κριγμός (ο ήχος που προκαλείται κατά την κίνηση του ασθενή)
Ποιες αρθρώσεις προσβάλλει?
Η οστεοαρθρίτιδα εμφανίζεται πιο συχνά στις παρακάτω αρθρώσεις :
- Γόνατα
- Ώμους
- Χέρια
- Ισχίο
- Αυχένα και μέση
- Μεγάλα δάκτυλα του ποδιού
Μπορεί να προσβάλλει όμως οποιαδήποτε άρθρωση, ειδικά αν στο παρελθόν έχει υποστεί τραυματισμό.
Θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας
- Μη φαρμακευτική θεραπεία:
Μη θεραπευτικές θεραπείες θεωρούνται: η φυσικοθεραπεία, η ανάπαυση και η απώλεια βάρους. Είναι οι πρώτες θεραπείες που συστήνονται στον ασθενή όταν βρίσκεται ακόμα σε αρχικό στάδιο.
- Φαρμακευτική θεραπεία
Σε περίπτωση που ο ασθενής δεν έχει κάποια βελτίωση και ο πόνος συνεχίζει να υπάρχει, τότε περνάει σε φαρμακευτική θεραπεία
Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται ανήκουν κυρίως στην κατηγορία των αναλγητικών και των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, τα οποία χορηγούνται είτε υπό μορφή αλοιφής για τοπική χρήση, είτε από το στόμα, είτε και ως ενέσιμα.
Όταν τα ενοχλήματα της αρθρίτιδας είναι ήπια, συνήθως χρησιμοποιούνται τα απλά αναλγητικά του τύπου της παρακεταμόλης ή ενισχυμένα με κωδεΐνη.
Τα τελευταία χρόνια, χρησιμοποιούνται επίσης με εξαιρετικά αποτελέσματα οι ενδοαρθρικές εγχύσεις με υαλουρονικά, τα οποία γίνονται με έγχυση φαρμάκων μέσα στην άρθρωση.
Είναι παρόμοιο με το αρθρικό υγρό, μία ουσία που υπάρχει φυσικά στις αρθρώσεις, όπου το αρθρικό υγρό δρα ως λιπαντικό και απορροφά τους κραδασμούς.
Γίνεται μόνο και πάντα από ειδικό και έμπειρο γιατρό.
- Χειρουργικές επεμβάσεις
Πραγματοποιούνται μόνο σε περιπτώσεις βαριάς οστεοαρθρίτιδας, η οποία έχει προκαλέσει σοβαρή παραμόρφωση της άρθρωσης, με αποτέλεσμα συνεχή πόνο και δυσκολία στην καθημερινή δραστηριότητα του ασθενούς.